-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření2 hod
-
Porce6
-
Celkový čas2 hod 30 min
Francouzi mají hovězí po burgundsku, Maďaři připravují perkelt a my Češi máme hovězí guláš. Každý jej připravuje po svém, ale základem vždy musí být zarestovaná cibule, kvalitní paprika a pěkný kus hovězího masa.
Pravý hovězí guláš je ve své podstatě jednoduché jídlo na přípravu a máte jen málo šancí jídlo zkazit. Hovězí maso vyžaduje delší tepelnou přípravu, aby bylo krásně měkké a propůjčilo omáčce svojí silnou chuť. Přílohu ke guláši si můžete zvolit podle své chuti od klasických kynutých knedlíků, čerstvého chleba po špecle nebo tarhoňu.
Suroviny k přípravě pravého hovězího guláše:
- 800 g hovězího masa (kližka, krk)
- 400 g cibule
- 4 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce uzené papriky
- 1 chilli paprička
- lžička drceného kmínu
- 6 stroužků česneku
- 2 krajíce staršího chleba
- sušená majoránka
- sůl, černý pepř
- na ozdobu: čerstvá cibule
TIP: Pokud nemáte rádi pikantní jídla, chilli papričku vynechejte.
Postup přípravy pravého hovězího guláše:
- Nejprve si nakrájejte hovězí maso na větší kostky, které poté osolte a opepřete. Cibule si nakrájejte najemno, chleba na kostičky a chilli papričku nahrubo pokrájejte.
- Ve větším hrnci si rozpusťte sádlo a začněte restovat cibuli, s cibulí si dejte záležet, protože je potřeba ji zarestovat dozlatohněda. Nesmíte ji však spálit. K orestované cibuli přidejte hovězí maso, pokud nemáte velkou plochu hrnce, rozmístěte polovinu masa do hrnce, z obou stran opečte dozlatova a druhou polovinu přidejte, jakmile maso ztratí na objemu. Maso bude pouštět šťávu, kterou je potřeba vyvařit. Maso v této fázi nedusíme, ale opékáme. Pokud se vám bude základ chytat, můžete podlít trochou vývaru.
- K opečenému masu přidejte rajčatový protlak, zamíchejte a minutku prorestujte. Přilijte půl deci vývaru, aby hrnec trochu zchladl a základ zaprašte sladkou a uzenou mletou paprikou, přidejte kmín, česnek a minutku za stálého míchání prohřejte. Poté přidejte zbytek vývaru a nakrájený chleba. Základ přikryjte a duste na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny.
- Jakmile je maso měkké, omáčku ochutnejte a dochuťte solí s pepřem podle potřeby. Pokud není guláš dostatečně hustý, ještě ho odklopený nechte 20 minut probublávat. Pokud vám konzistence vyhovuje přidejte rozemnutou majoránku, můžete ještě dva prolisované stroužky česneku a pár minutek prohřejte.
- Hotový hovězí gulášek podávejte s vaší oblíbenou přílohou, bývá zvykem poklást naservírovaný guláš syrovou cibulí na kolečka nebo můžete zvolit nať z jarní cibulky.
Pár tipů, jak připravit co nejlepší hovězí guláš:
- Dodržte uvedené ingredience, nenahrazujte sádlo olejem a vývar vodou.
- Cibuli nepřipalte, ale zarestujte do zlatohnědé barvy s tmavšími okraji.
- Nepřipalte papriku, aby guláš nezhořkl.
- Pro intenzivnější chuť papriky můžete přidat společně s chlebem i čerstvou papriku na proužky.
- Ujistěte se, že je chleba alespoň 2 dny starý, ideální je vysušený, který se lépe v jídle rozpadne.
- Pár stroužků česneku můžete přidat i ke konci vaření společně s majoránkou, protože po dlouhém vaření chuť česneku výrazně zeslábne.
Chutnal vám pravý hovězí guláš? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Pravý hovězí guláš
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review