Pravý hovězí guláš

Pravý hovězí guláš
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    2 hod 30 min

Francouzi mají hovězí po burgundsku, Maďaři připravují perkelt a my Češi máme hovězí guláš. Každý jej připravuje po svém, ale základem vždy musí být zarestovaná cibule, kvalitní paprika a pěkný kus hovězího masa.

Pravý hovězí guláš je ve své podstatě jednoduché jídlo na přípravu a máte jen málo šancí jídlo zkazit. Hovězí maso vyžaduje delší tepelnou přípravu, aby bylo krásně měkké a propůjčilo omáčce svojí silnou chuť. Přílohu ke guláši si můžete zvolit podle své chuti od klasických kynutých knedlíků, čerstvého chleba po špecle nebo tarhoňu.

Suroviny k přípravě pravého hovězího guláše:

  • 800 g hovězího masa (kližka, krk)
  • 400 g cibule
  • 4 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 chilli paprička
  • lžička drceného kmínu
  • 6 stroužků česneku
  • 2 krajíce staršího chleba
  • sušená majoránka
  • sůl, černý pepř
  • na ozdobu: čerstvá cibule

TIP: Pokud nemáte rádi pikantní jídla, chilli papričku vynechejte.

Postup přípravy pravého hovězího guláše:

  • Nejprve si nakrájejte hovězí maso na větší kostky, které poté osolte a opepřete. Cibule si nakrájejte najemno, chleba na kostičky a chilli papričku nahrubo pokrájejte.
  • Ve větším hrnci si rozpusťte sádlo a začněte restovat cibuli, s cibulí si dejte záležet, protože je potřeba ji zarestovat dozlatohněda. Nesmíte ji však spálit. K orestované cibuli přidejte hovězí maso, pokud nemáte velkou plochu hrnce, rozmístěte polovinu masa do hrnce, z obou stran opečte dozlatova a druhou polovinu přidejte, jakmile maso ztratí na objemu. Maso bude pouštět šťávu, kterou je potřeba vyvařit. Maso v této fázi nedusíme, ale opékáme. Pokud se vám bude základ chytat, můžete podlít trochou vývaru.
  • K opečenému masu přidejte rajčatový protlak, zamíchejte a minutku prorestujte. Přilijte půl deci vývaru, aby hrnec trochu zchladl a základ zaprašte sladkou a uzenou mletou paprikou, přidejte kmín, česnek a minutku za stálého míchání prohřejte. Poté přidejte zbytek vývaru a nakrájený chleba. Základ přikryjte a duste na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny.
  • Jakmile je maso měkké, omáčku ochutnejte a dochuťte solí s pepřem podle potřeby. Pokud není guláš dostatečně hustý, ještě ho odklopený nechte 20 minut probublávat. Pokud vám konzistence vyhovuje přidejte rozemnutou majoránku, můžete ještě dva prolisované stroužky česneku a pár minutek prohřejte.
  • Hotový hovězí gulášek podávejte s vaší oblíbenou přílohou, bývá zvykem poklást naservírovaný guláš syrovou cibulí na kolečka nebo můžete zvolit nať z jarní cibulky.

Pár tipů, jak připravit co nejlepší hovězí guláš:

  1. Dodržte uvedené ingredience, nenahrazujte sádlo olejem a vývar vodou.
  2. Cibuli nepřipalte, ale zarestujte do zlatohnědé barvy s tmavšími okraji.
  3. Nepřipalte papriku, aby guláš nezhořkl.
  4. Pro intenzivnější chuť papriky můžete přidat společně s chlebem i čerstvou papriku na proužky.
  5. Ujistěte se, že je chleba alespoň 2 dny starý, ideální je vysušený, který se lépe v jídle rozpadne.
  6. Pár stroužků česneku můžete přidat i ke konci vaření společně s majoránkou, protože po dlouhém vaření chuť česneku výrazně zeslábne.

Chutnal vám pravý hovězí guláš? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Pravý hovězí guláš

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.